Bize Ulaşın

Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi

Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi

Makro Atık Yönetimi ve Çevre Danışmanlık firması olarak, Dip Tarama Malzemelerinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde sunduğumuz uzman hizmetlerle, çevreye duyarlı ve yasalara uygun projeler gerçekleştirmenizi sağlıyoruz. Deneyimli ekibimiz ve kapsamlı hizmetlerimizle, dip tarama malzemesinin yönetimi sürecinde size tam destek veriyoruz.

Dip Tarama Malzemesi Nedir?
Dip tarama, limanların, deniz yollarının ve marinaların derinliğini korumak veya artırmak için gerçekleştirilen bir süreçtir. Bu işlem sonucunda elde edilen dip tarama malzemesi, deniz tabanından çıkarılan sedimentleri içerir. Bu malzemenin yönetimi, çevresel ve yasal gereksinimlere uygun olarak dikkatlice planlanmalıdır.
Yoğunlaşan liman faaliyetleri ve denizlerin doğal akıntı ve taşınım hareketleri sonucu, özellikle kıyı tesislerinde zamanla sediman birikimleri meydana gelmektedir. Bu durum, gemilerin limanlara güvenli bir şekilde giriş ve çıkış yapmasını engellemektedir. Bu nedenle, biriken sedimanların belirli aralıklarla temizlenmesi zorunlu bir liman işlemi olup, deniz taşımacılığının sürekliliği açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, ticaret ve turizmin her geçen gün gelişmesiyle birlikte gemi sayısı ve tonajları artmakta ve bu büyük tonajlı gemilere hizmet verecek yüksek kapasiteli kıyı tesislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, yeni kıyı tesislerinin inşası için de dip tarama işlemleri yapılmaktadır.

Dip Tarama Çevresel Yönetim Planı Nedir?
Dip tarama faaliyeti kapsamında ortaya çıkan malzemeler ile bu malzemelerin alınacağı, boşaltılacağı deniz alanlarının çevresel yönetimi, bertaraf ve faydalı kullanımına ilişkin hususların anlatıldığı, Dip Tarama Malzemelerinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliğine göre hazırlanması gereken ve bu yönetmeliğin EK-2’sinde biçimlendirilmiş bir plandır. 
Dip Tarama Çevresel Yönetim Planını Kimler Hazırlar?
Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında yetkilendirilmiş, dip tarama ve boşaltım konularında Bakanlıkça düzenlenecek eğitimi almış personel bulunduran çevre danışmanlık firmaları tarafından hazırlanır.

Yönetmelikler ve Yasal Gereklilikler
•    2872 Sayılı Çevre Kanunu
•    1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi
•    Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği  (14 Ocak 2020 tarih ve 31008 sayılı Resmi Gazetede)  
•    Dip Taraması ve Boşaltım Faaliyetleri Uygulama ve Yetki Devri Genelgesi (2020/4)
Dip tarama malzemesinin yönetimi, Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği ve ilgili diğer yasal düzenlemelere tabiidir. Bu malzemenin uygun şekilde yönetilmesi, deniz ve kıyı ekosistemlerinin korunması açısından kritik öneme sahiptir. Firmamız, bu süreçte gereken tüm yasal izinlerin alınması ve yönetmeliklere uygun hareket edilmesi konusunda tam destek sağlar.